niedziela, 31 maja 2015

Fra et polsk universitet til en norsk gate



Og egentlig til parkering. Forstår du ikke hva jeg mener? Jeg er ikke overrasket :)

Jeg jobber i A-Merking, et firma som markerer parkeringer og maler parkeringsplasseer, linjer på gater og mye andre slike ting.

Før jeg kom hit, studerte jeg i Universitet i Łódź i Polen. Jeg fullførte to forskjellige retninger: polsk filologi og skattelov med regnskap. Desverre kunne jeg ikke finne en god jobb i Polen. Jeg anklager ingen for dette, verken landet eller skolen. Kanskje litt skolen min - et program på studiene mine var ikke tilrettelagt til økonomisk virkeligheten.

Uten en god og spesialisert utdanning eller lang erfaring er det ikke lett å finne i Polen en god jobb med tilfredsstillende lønn.

Jeg har hatt en jobb som forsker før og jeg har jobbet på nettet. Jeg avanserte men jeg har likevel ikke tjent nok for å ha en god levestandard.

Så kom jeg til Norge og nå vil jeg prøve å realisere drømmene mine her.

Hva betyr "Kocie łapki"?



"Kocie łapki" betyr kattens poter. Hvorfor kaller jeg denne bloggen slik? Fordi jeg er glad i katter og jeg har tre selv. Alle som kjenner meg vet at jeg liker katter, hunder og andre dyr. Bortsett fra de tre kattene , har jeg også hund og to skilpadder.  De alle er desverre i Polen. Jeg lengter mest etter kattene mine og det er grunnen til å kalle bloggen min på denne måten.

Hvorfor kan jeg ikke ha dyr her?


Jo, det kunne jeg (ikke i leiligheten hvilken jeg bor i). Det er ikke grunnen til at jeg ikke har dyr her . Dyrene mine er vant til å leve i Polen, alle sammen, så jeg kunne ikke ta dem med meg fra Polen. Hunden er morens mi, kattene er mine - jeg vil ikke splitte dem.

Det regner og regner og regner



Været er håpløst! Det har regnet i noen dager nå. Jeg lurer på når det endelig skal ta slutt? Jeg er ikke vant til slikt vær. Ja, jeg vet at det er vanlig for nordmenn . Desverre for Polakker er det ikke. For Polakker er det vanlig å klage for mye , blant annet på været. Vi klager hvis det  er for kaldt, for varmt og for regnfult. Det er virkelig regnfult her nå, så jeg tror at jeg har rett til å klage  :)

Begynnelser



Jeg er Ewa, polsk jente som bor i Norge. I disse tekstene skal jeg prøve å skrive riktig på norsk. Det er ikke lett for meg, men jeg høper at det vil ikke så feil.
Jeg har bodd i Norge i Stavanger i to måneder. Før jeg  kom hit, bodde jeg i Polen, studerte og jobbet jeg som forsker.
Samboeren min, Przemek, har bodd her nesten i to år. Han mistet jobb i Polen. Han kom til Norge fordi vennen hans anbefalte ham på jobben sin.
Jeg kom ikke hit når han kom på grunn av jeg ville bli ferdig studiene. Og jeg fullførte det.
Nå bor vi sammen her og vi prøve å etablere et nytt liv.
Jeg jobber med Przemek, men jeg har ikke så mye timer på jobben som jeg ville hatt. Jeg vil gjerne ha mer. Foruten jobber jeg noen ganger i en polsk portal som forsker og journalist. Det er akkurat som jeg er glad i ! Jeg håper og tror at en dag setter jeg i gang å gjøre det i Norge og på norsk  :)